Tas van Kraft-tex! en een tutorial!

Ik heb halverwege september eindelijk eens een bestelling gedaan bij K-Bas (verzendkosten naar Nederland zijn niet super hoog en het was de enige winkel met al het materiaal wat ik nodig had voor 2 tassen en een portemenee). Ik was helemaal verliefd op de paper bags van het merk myomy zo leuk! Alleen vind ik het prijskaartje niet echt betaalbaar voor mensen met een normaal inkomen (en tevens vind ik een bedrag van 179,95 ook gewoon belachelijk voor een tas). Dus toen ik de kraft-tex voorbij zag komen was de keuze snel gemaakt. Deze tas heeft me in totaal aan materiaal 15 euro gekost inclusief draad! kijk, dat vind ik doenbaar voor een tas! en dat niet alleen, hij is echt oersterk zo sleep ik hem al sinds mijn tas klaar was iets van 15 september, mee rond overal naar toe, en sinds er geen tasjes meer worden gegeven bij de winkel prop ik ook nog eens alles wat er geshopt word erin! echt super!
Daarom heb ik voor jullie een tutorial gemaakt hoe je deze tas ook kunt maken (en dan wel in de juiste werkvolgorde, want de mijne heb ik de hengsels pas aangezet toen de tas klaar was,.. niet handig!)

 

 

Nodig: 
Kraft-tex (K-bas) ongeveer 1,20 van 50 cm breed
-Garen in bijpassende kleur
-Kartelschaar
 Kraft-tex is een product (lees een combinatie van stof en karton) wat je eerst moet laten weken in water, een bad of een natte handoek erop volstaat. Als hij niet vochtig is is het best stevig spul en bijna onverwerkbaar!.
Knip de volgende delen:
Voor en achter kant tas: 29 cm breed bij 35 cm hoog(knip dus 2x)
Zijkanten: 8 cm breed bij 35 cm hoog (knip dus 2x)
Bodem: 8 cm bij 29 cm (2x knippen)
Fast 2 fuse:  6 cm bij 27 cm (1x knippen)
Hengsels: 55 cm bij 6 cm (2x knippen)
Stukje voor de musketon haak: 2cm bij 10 cm
– Knip eerst alle bovenranden van de tas met de kartelschaar af
Hengsels:
-De hengsels vouw je dubbel in de breedte zodat je een lange strook van 3cm overhoud en stik dit smal op de kant door.
-Plaats de hengels op de tas 6 cm vanaf de zijkant en het stuk wat overlapt met de tas is 8 cm, stik ze vast in een kruis, laat daarvoor je naald staan en maak dan de kruisvorm dan word hij het mooist! stik uiteraard aan de ene kant over het stiksel heen wat je al gemaakt had in het hengsel dan valt het niet op. Doe dit bij beide voor en achter kant stukken!
Bodem:
– Bij de bodem heb ik geprobeerd om de fast 2 fuse vast te krijgen, maar omdat het vochtig is gaat dat niet (of het dringt niet door het karton heen, geen idee ik kreeg het niet vast) dus heb ik het heel eigenwijs met een beetje lijm vast gezet (dubbelzijdige tape werkt ook) niet! gaan naaien want alles wat je naait in de kraft-tex blijf je zien!
-plaats door de 3 lagen , bodem-fast2fuse-bodem, de kegels voor de voetjes, door met een priem of een schaar een klein gaatje te maken door de drie lagen heen (dit is even wat pruts werk) Ik heb de mijne geplaatst op: 2,5 cm van zowel de boven als de zijkant in de hoeken.
-Optioneel kun je van je restjes aan het einde over de voetjes aan de binnenkant(het gedeelte wat je hebt opengevouwen) kleine vierkantjes plakken zodat je spullen er niet aan blijven hangen.
of je kunt het alleen door de buitenlaag van de bodem en de fast2fuse doen, dat is wel een priegel werk want dat heb je een “losse” bodem laag.
Sleutelbos hanger:
Vouw je stukje van 2 bij 10 cm dubbel door de musketon haak heen en stik het aan elkaar met een kruis. Stik hem daarna vast aan de binnenkant van de tas precies over een stiksel heen van het kruis wat je aan de buitenkant maakte van het hengsel!

 

Inelkaar zetten:
Bij deze tas zette ik precies alle verkeerde kanten op elkaar zodat je de naad aan de buitenkant krijgt net als een echte papieren tas.
-Dus voorkant aan de zijkanten vast, zijkanten aan de achter kant vast. zodat je de tas vorm hebt.(knip de naden telkens bij tot enkele mm vanaf je stiksel*zie foto)
-Daarna word het behoorlijk priegelen (zorg ook dat het goed vochtig is!) nu de bodem aan de rest van de tas zorg ervoor met wonderclips knijpers, of iets dat de tas niet verschuift van de bodem en de hoeken mooi op elkaar zitten.
-In mijn geval zag je per ongeluk de fast2fuse zitten omdat ik teveel naad had genomen, en dus heb ik met een beetje acrylverf het randje bruin gemaakt en vervolgens gevernist zodat het niet meer af zou geven.
 
en af! heel veel plezier ermee!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *